Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ιδανική φροντίδα για νεογέννητα σκυλάκια




Καθημερινά, βρίσκονται δεκάδες νεογέννητα γατάκια ή κουταβάκια στα σκουπίδια και πολλοί ζωόφιλοι που τα βρήκαν δεν έχουν τις γνώσεις για να τα φροντίσουν σωστά ώστε να μεγαλώσουν.
Θα πρέπει πάντα να έχετε υπόψιν πως τα νεογέννητα ζωάκια που δεν έχουν θηλάσει ούτε δύο μέρες είναι πολύ δύσκολο να ζήσουν, αλλά όχι και ακατόρθωτο. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουν πάρει αρκετά αντισώματα από την μαμά τους, είναι πολύ ευαίσθητα και το παραμικρό μικρόβιο μπορεί να τα σκοτώσει.

Πρώτα βήματα

Μόλις παραλάβετε τα νεογέννητα σας, ετοιμάστε:


Μία κούτα πλαστική ή χάρτινη
Μία λάμπα γραφείου
Μία θερμοφόρα
Υποσέντονα
Γάλα σε σκόνη για γατάκια ή κουταβάκια
Ρυζάλευρο (θα το βρείτε στο σούπερ μάρκετ στα είδη για μωρά)
Μια πάστα για τα σκουλικάκια του εντέρου
Ένα μπιμπερό ή μια σύριγγα
Λίγο μέλι
Ένας πρόθυμος κτηνίατρος να σας βοηθήσει με συμβουλές σε πιθανή ώρα ανάγκης είναι φυσικά απαραίτητο να βρίσκεται σε αναμονή.

Το μεγάλωμα ξεκινά

Ο βασικότερος κανόνας είναι να είμαστε προσεκτικοί και συνεπείς στη ζεστασιά που τους προσφέρουμε, στο υπόστρωμα που θα πρέπει να είναι μαλακό, καθαρό, ζεστό, απορροφητικό και να αλλάζεται συχνά για να διατηρήσουμε την υγιεινή. Οι ιδανικές συνθήκες είναι απαραίτητες για το μεγάλωμα των νεογέννητων.

Τα ορφανά είναι πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές, στη θερμότητα και την υγρασία, καθώς εμφανίζουν υποθερμία πολύ εύκολα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλούς τρόπους για να τα κρατήσετε ζεστά, όπως θερμοφόρες ή μπουκάλια με ζεστό νερό για το κάτω μέρος της κούτας και απαραιτήτως θα πρέπει να έχετε μία λάμπα αναμμένη 24 ώρες από πάνω. Προσοχή όμως, κρατήστε οπωσδήποτε και ένα μέρος στην κούτα σας που θα μπορεί το ζωάκι να βρει λιγότερη ζέστη για να μην έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Πάντα να θυμάστε να τοποθετείτε ένα καθαρό υποσέντονο πάνω από τη θερμοφόρα σας, για να αποφύγετε εγκαύματα.

Γεύμα

Το γεύμα τους θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από γάλα σε σκόνη για γατάκια ή σκυλάκια και όχι αγελαδινό γάλα. Ξεκινήστε την προσπάθεια σας βάζοντας την αναλογία που γράφει πάνω στο κουτί και προσθέτοντας λίγο ρυζάλευρο. Το μείγμα αυτό θα βοηθήσει στο να αποφύγετε τις διάρροιες και παράλληλα θα τα χορτάσει. Τις πρώτες δύο ημέρες είναι πολύ πιθανό να μην τους αρέσει η γεύση του νέου γεύματος τους, έχοντας συνηθίσει στο γάλα της μαμάς τους. Στην περίπτωση αυτή προσθέστε την πρώτη μέρα ελάχιστο μέλι μέσα στο μείγμα για να τα βοηθήσετε. Μέσα στα επόμενα γεύματα μειώστε και συνεχίστε με το υπόλοιπο μείγμα.

Αν διαπιστώσετε πως κάποιο ζωάκι έχει διάρροια, προσθέστε λίγο ακόμα ρυζάλευρο. Στη περίπτωση που η διάρροια συνεχίζει, θα πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρο και αν συμφωνεί να δώσετε πάστα για παράσιτα.

Στην περίπτωση που όλα προχωρούν όπως τα έχετε προγραμματίσει, να έχετε υπόψιν πως όσο μεγαλώνουν τα ζωάκια θα χρειάζονται λίγο παραπάνω ρυζάλευρο, τόσο ώστε να γίνεται κρέμα.

Προσοχή: Πάντα να ταίζετε τα ζωάκια στην ίδια στάση που τρώνε από την μαμά τους. Ποτέ μα ποτέ μην τα κρατάτε ανάσκελα γιατί αυτό μπορεί να τους δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα αν δεν καταπιούν σωστά. Για να εξασφαλίσετε το ότι ταίζετε σωστά, τοποθετήστε μια πετσέτα στα γόνατα σας και κρατήστε το ζωάκι από το κεφάλι με το ένα χέρι και με το άλλο βάλτε μαλακά το μπιμπερό μέσα στο στόμα του μέχρι να αρχίσει να ρουφάει μόνο του.

Καθαριότητα

Τα νεογέννητα ζωάκια δεν έχουν την δυνατότητα ούρησης και αφόδευσης, αυτό είναι κάτι που αναλαμβάνει να κάνει η μαμά τους. Κρατήστε λίγο βρεγμένο (με ζεστό νερό) βαμβάκι και τρίψτε μαλακά την περιοχή των γεννητικών οργάνων μέχρι να δείτε πως ενεργούνται κανονικά. Αυτό θα χρειαστεί να το κάνετε πριν ή μετά από κάθε γεύμα. Αν διαπιστώσετε πως κάποιο από τα ζωάκια δεν ενεργείται, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας για να σας δώσει συμβουλές για κλίσμα, ή μειώστε το ρυζάλευρό και προσθέστε λίγες σταγόνες λάδι μέσα στο γάλα τους.

Παρακολούθηση

Τις 5 πρώτες ημέρες, πρέπει να είστε σε επιφυλακή. Τα περισσότερα νεογέννητα πεθαίνουν μέσα στις πρώτες 48 ώρες, όμως αυτό δεν σημαίνει πως κάνατε κάτι λάθος. Είναι πολύ πιθανό να συμβεί.

Στην περίπτωση που δείτε κάποιο από τα ζωάκια να έχει χάσει τις αισθήσεις του και να μην ανταποκρίνεται, να μην ζητάει φαγητό και να κάθεται ξαπλωμένο στο πλάι χωριστά από τα άλλα, δώστε λίγο μέλι. Αν πρόκειται για υπογλυκαιμία θα συνέλθει αμέσως, αν όχι, τότε οι ελπίδες σας για να το κρατήσετε στη ζωή μειώνονται. Παρόλαυτα φροντίστε να το κρατήσετε ζεστό μέχρι το τέλος και μην χάνετε τις ελπίδες σας για τα υπόλοιπα. Από τη φύση τους κάποια ζωάκια σε κάθε γέννα δεν τα καταφέρνουν.

Αν όλα πηγαίνουν ρολόι, συνεχίστε να ταίζετε συχνά από λίγο γαλατάκι και μην παραλείπετε γεύματα όσο αυτό είναι εφικτό. Τις επόμενες 5 ημέρες αν τα έχουν  καταφέρει, έχουν αυξηθεί οι ελπίδες για να ζήσουν, να είστε θετικοί!

Από τη μέρα που θα ανοίξουν τα μάτια τους, μπορείτε να νιώσετε χαρά και την ημέρα που θα αρχίσουν να τρώνε ειδική τροφή για νεογέννητα σε κονσέρβα, αραιωμένη με νερό, να είστε σίγουροι πως τους σώσατε τη ζωή!

Να σας ζήσουν!ΠΗΓΗhttp://www.pets.gr/skiloselides/to-skilaki-sas/item/1599-idaniki-frontida-neogennita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου