Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Οι κακοποιοί ζώων είναι πιθανοί δολοφόνοι ανθρώπων...

Brenda Spencer: Η κοπέλα που έβαζε φωτιά στις ουρές ζώων, στη συνέχεια βάζει φωτιά σε σχολείο
Η κακοποίηση των ζώων είχε αναδειχθεί παλαιότερα, στηριζόμενη σε υποθέσεις δολοφόνων, σε έναν από τους τέσσερις σημαντικότερους δείκτες που προδίδουν πιθανούς μελλοντικούς εγκληματίες. Η πρόσφατη ανακοίνωση του FBI, κατατάσσει τη βία απέναντι σε ζώα στην κατηγορία κακουργημάτων. Ποιες είναι οι πιο γνωστές υποθέσεις επιθέσεων πρώτα σε ζώα και μετά σε ανθρώπους;
Οι άνθρωποι που είναι ικανοί να προκαλέσουν πόνο και να βιαιοπραγήσουν εναντίον των ζώων έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν βίαιη συμπεριφορά κάποια στιγμή της ζωής τους, προς τους συνανθρώπους τους, σύμφωνα με επίσημη αναγνώριση του FBI.

 Εξετάζοντας το ιστορικό ενός εγκληματία, πολλοί ερευνητές καταλήγουν ότι η βία προς τα ζώα βρίσκεται καταχωρημένη κάπου στο παρελθόν του.

 Όπως πρόσφατα ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, η κακοποίηση των ζώων θα κατατάσσεται πλέον στα κακουργήματα της ομάδας Α, μαζί με την ανθρωποκτονία, τον εμπρησμό και τις επιθέσεις κατά των ανθρώπων.

Με αυτό το δεδομένο, τα αδικήματα κατά των ζώων θα συμπεριληφθούν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, στην ενιαία έκθεση για την εγκληματικότητα, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι θα μπορεί μελλοντικά, να εντοπίζεται με ευκολία, κάθε περιστατικό κακοποίησης ζώου που έχει συμπεριληφθεί στην έκθεση. Η κατάταξη μέχρι σήμερα, του αδικήματος της κακοποίησης ζώων, στην κατηγορία “άλλο” έκανε ιδιαίτερα δύσκολο τον εντοπισμό τέτοιων περιστατικών.

 Brenda Spencer: Η κοπέλα που έβαζε φωτιά στις ουρές ζώων, στη συνέχεια βάζει φωτιά σε σχολείοBrenda Spencer: Η κοπέλα που έβαζε φωτιά στις ουρές ζώων, στη συνέχεια βάζει φωτιά σε σχολείο
Η άποψη ότι οι άνθρωποι, που βασανίζουν και σκοτώνουν ζώα, εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες αργότερα στη ζωή τους να γίνουν βίαιοι κατά των συνανθρώπων τους, έχει υποστηριχθεί κατά καιρούς με βάσιμα επιχειρήματα μέσα από υποθέσεις δολοφόνων.

 Ένα ιστορικό βίας προς τα ζώα είναι χαρακτηριστικό που εμφανίζεται συχνά στα αρχεία των υπολογιστών για υποθέσεις σειριακών βιαστών και δολοφόνων.

 Η βία προς τα ζώα έχει θεωρηθεί επίσημα και ως ένα κριτήριο που είναι ικανό να διαγνώσει διαταραχές συμπεριφοράς. Από μια παλαιότερη έρευνα προκύπτει πως οι άνθρωποι που κακοποιούν ζώα είναι πέντε φορές πιο πιθανό να διαπράξουν βίαια εγκλήματα εναντίον ανθρώπων.

Οι μεγαλύτεροι εγκληματίες στην ιστορία έχουν παρελθόν κακοποίησης ζώων. Ο σειριακός δολοφόνος και κανίβαλος, Jeffrey Dahmer, όταν ήταν μικρός, κάρφωνε τα κεφάλια σκύλων και γατών σε ξύλα, ενώ ο Ted Bundy, που είχε καταδικαστεί για δύο φόνους αλλά ήταν ύποπτος για τις δολοφονίες περίπου σαράντα γυναικών, παρακολουθούσε χρόνια εικόνες βίας από τον πατέρα του προς τα ζώα, εικόνες που έκανε πράξη αργότερα και ο ίδιος.

Η Brenda Spencer, που έβαλε φωτιά σε σχολείο της Καλιφόρνια το 1979, σκοτώνοντας δύο παιδιά και τραυματίζοντας εννιά ακόμη, στο παρελθόν είχε κακοποιήσει επανειλημμένα σκύλους και γάτες, βάζοντας συχνά φωτιά στις ουρές τους.
 Ο Earl Kenneth Shriner, γνωστός στη γειτονιά του ότι κρέμαγε γάτες και βασάνιζε σκυλιά, βίασε και μαχαίρωσε ένα επτάχρονο αγόρι. Ο David Berkowitz, γνωστός και ως ο “γιος του Σαμ”, που δήλωσε ένοχος για 13 φόνους και προσπάθειες για να διαπραχθούν και άλλοι φόνοι, είχε πρώτα πυροβολήσει το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ ενός γείτονα του.

Ο Jeffrey Dahmer και o David Berkowitz Ο Jeffrey Dahmer και o David Berkowitz

Η κακοποίηση ζώων θεωρείται ένας από τους πέντε παράγοντες που προβλέπουν ποιο άτομο πρόκειται να έχει κακοποιητική συμπεριφορά.

 Η σύνδεση της κακοποίησης ζώων και άλλων εγκληματικών συμπεριφορών είχε αναγνωριστεί πολύ πριν την εξέλιξη των κοινωνικών επιστημών, κυρίως τη δεκαετία του 1870.

 Επιστρέφοντας στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, σε μία από τις ημερίδες που έχει πραγματοποιήσει η ΓΑΔΑ, η κακοποίηση και η θανάτωση των ζώων θεωρούνται ενδείξεις επικίνδυνης ψυχοπάθειας.

“Οι κοινωνιολόγοι, οι νομοθέτες και τα δικαστήρια έχουν αρκετά στοιχεία που συνδέουν τις πράξεις βίας προς τα ζώα με αντίστοιχες συμπεριφορές που παρατηρούνται με ανθρώπινα θύματα”.

Οι μελέτες που γίνονται πάνω σε ανθρώπους, που έχουν διαπράξει αποτρόπαια εγκλήματα σε βάρος των συνανθρώπων τους, αποδεικνύουν ότι υπάρχει ιστορικό κακοποίησης ζώων πριν οι εγκληματίες αναζητήσουν ανθρώπινα θύματα. Το 70% όσων είχαν κακοποιήσει ζώο, έχει κάνει και άλλα εγκλήματα, το 61,5% από αυτούς που είχαν κακοποιήσει ζώο, είχε επιτεθεί σε ανθρώπους ενώ το 63,3% των κρατουμένων, λόγω καταδίκης για βίαια εγκλήματα έχει παραδεχτεί πως έχει κακοποιήσει ζώα.

Από ποσοστά αλλά και υποθέσεις δολοφόνων, η κακοποίηση των ζώων φαίνεται πως σχεδόν πάντα σχετίζεται με άτομα που διαπράττουν μια σειρά άλλων εγκλημάτων.

 Τα πιο συχνά είναι η οπλοφορία, η κακοποίηση ανηλίκων, οι βιασμοί, οι δολοφονίες, η εμπορία ναρκωτικών.
 Η επίσημη αναγνώριση της αστυνομίας που προβλέπει ότι οι επιθέσεις κατά των ζώων θα κατατάσσονται στα κακουργήματα της ομάδας Α, ίσως προλάβει από επιθέσεις κατά των ανθρώπων στο μέλλον, ίσως λειτουργήσει ως μέσο εκφοβισμού με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιηθούν και οι επιθέσεις κατά των ζώων. ΠΗΓΗhttp://www.pathfinder.gr/stories/3920984/%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%B6%CF%89%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CF%89%CE%BD/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου